torsdag, april 01, 2010

Nybakat till påsk

Choklad- och apelsinbullar

Inget får köket att dofta så gott som kanelbullar, särskilt inte när de är fyllda med choklad och apelsin!

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Cirka 36 bullar
Tid: 35 minuter + tid för jäsning och i ugn

Deg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
0,5 tsk salt
840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 dl brunt farin socker
1-2 tsk malen kanel
Fin rivet skal av 2 apelsiner, gärna ekologiska
125 g mörk choklad

1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör så att jästen löses upp lite. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
2. Rör under tiden ihop smör och brun farin till fyllningen. Rör även ner kanel och rivet apelsinskal. Hacka chokladen ganska fint.
3. Kavla ut degen till en ganska långsmal rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred på fyllningen och strö över chokladen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i cirka 8 minuter. Använder du varmluftsugn kan du grädda i 225 grader och sätta in två plåtar på samma gång.

Nu i påsk helgen ska vi vara hemma och mysa. Det är bara på påskafton som vi är bortbjudna. Tänkte passa på att baka lite gran. Hittade detta bullrecept som är annorlunda men som låter jätte gott. Receptet är hämtat från Mia Öhrn kika in och inspireras av hennes andra recept!

GLAD PåSK!

Inga kommentarer: